Образовање за Србију

 • Панел дискусија са доносиоцима одлука Универзитета у Кембриџу: Шта нам доноси будућност образовања?

  Панел дискусија са доносиоцима одлука Универзитета у Кембриџу: Шта нам доноси будућност образовања?

  Панел дискусија са доносиоцима одлука Универзитета у Кембриџу: Шта нас чека?

  Наша извршна директорка, др Светлана Белић Малинић, дипломирала је Енглески језик на Универзитету у Београду, а мастерирала је Образовање и друштвене науке на Институту за образовање, Универзитета у Лондону, који је рангиран као академска институција број један за образовање у глобалној лиги универзитета. Своје знање и искуство спојила је у докторат о међународном образовању на Универзитету у Лестеру, у Енглеској, који је међу 1% најбољих универзитета на свету. Као визионарка, који више од 20 година инспирише наставнике да експериментишу са новим приступима подучавању, Светлана је утицала на образовне промене, покретала нове друштвене концепте и иновирала педагошке идеје широм света.

   

  Њена креативна педагогија и наставна пракса веома су цењене у широј академској заједници, која ју је номиновала за финалисту Глобалне награде за најбољег наставника 2014. године, те јој доделила стипендију Џон Хејкрафт за педагошка истраживања, која су јој помогла да постане аутор многих образовних пројеката са резултатима на међународном нивоу. Светлана је такође амбасадорка Мреже стручњака за оцењивање Универзитета у Кембриџу и чланица Међународног савета Педагошке академије, где се залаже за вредности интеркултуралне компетенције у међународном образовању.

   

  Визија образовања и Четврта индустријска револуција: Шта нас чека?

  На позив Сектора за издаваштво и оцењивање Универзитета у Кембриџу, чија је дугогодишња чланица и сарадница, Светлана је учестовала у панел сесији и поделила своје погледе на образовање са колегама и доносиоцима одлука Универзитета у Кембриџу.

   

  Током сесије, Лана и њени саговорници додакли су се тема које се односе на будућност образовања и покретање промена у савременом друштву, покушавајући да одговоре на нека од горућих питања:

   

  • Шта вас радује у будућности образовања? Чему се надате?
  • Шта вас брине у будућности образовања? Од чега стрепите?
  • Шта мислите које проблеме образовање не решава и какав утицај то има на светска дешавања?
  • Шта бисте желели да видите као промену у образовању и/или истраживању?
  • Шта покушавате да постигнете својим личним ангажовањем?

  Сесија се завршила одговорима на додатна питања која су доносиоци одлука Сектора за издаваштво и оцењивање Универзитета у Кембриџу постављали члановима панела, а Светлана је имала спремне одговоре коју су се односили не само на будућност образовања у Србији већ и у свету. Светлана је на овој сесији подвукла значај који наставници имају у креирању будућности и нагласила:

   

  Будућност образовања зависи од поштованих, мотивисаних и инспирисаних наставника. Они покрећу промене,
  они су лучоноше. Управо због тога морамо да се потрудимо да им вратимо углед у друштву и оснажимо њихове компетенције како би могли да одговоре изазовима будућности. Развојем наставника развијамо и наше целокупно друштво.
  др Светлана Белић Малинић
  директорка Фондације „Образовање за Србију”

  Будите и ви део Teach For Serbia заједнице

  Ако сте васпитач, учитељ, наставник или студент завршних година факултета, и желели бисте да напредујете, али осећате да вам треба подршка на том путу – придружите нам се! Teach For Serbia је место за ваш лични и професионални развој.

  Запратите нас на друштвеним мрежама за инспирацију, мотивацију и нова знања. Пратите хештегове #TeachForSerbia и #ObrazovanjezaSrbiju или се придружите нашем Viber каналу.

 • Посета Фондацији „Образовање за Индију”: 15 година преданог рада на унапређењу образовања

  Посета Фондацији „Образовање за Индију”: 15 година преданог рада на унапређењу образовања

  Посета Фондацији „Образовање за Индију”: 15 година преданог рада на унапређењу образовања

  Од 13. до 16. фебруара, чланови нашег тима су учествовали у великом скупу представника партнерских организација глобалне мреже „Образовање за све” (Teach For All), у Бомбају, у Индији. Наша извршна директорка, др Светлана Белић Малинић, и директорка за регрутацију и селекцију, Зорка Вуковић, придружиле су се у Бомбају представницима недавно покренутих фондација из 11 земаља света – учесници овог скупа су дошли из Европе, Азије и Јужне Америке. Заједнички циљ свих окупљених је била размена искустава, пре свега кроз примере добре праксе организације „Образовање за Индију” (Teach For India). После топле добродошлице и уводних представљања програма скупа, као и самих организација, остатак путовања је био посвећен упознавању образовног система Индије и услова у којима организација „Образовање за Индију” ради.

  Колективно лидерство за светлију будућност

  Обилазак школа у Бомбају и разговор са ученицима, наставницима и родитељима је обележио други дан посете. Како би се стекао прави утисак о утицају програма „Образовање за Индију” на препознавање могућности сваког детета, а посебно оних који живе у лошим материјалним условима, организована је посета не само школама у најсиромашнијим деловима Бомбаја, већ и заједницима у којима ученици живе. Живот на рубу сиромаштва, у нехигијенским насељима, такозваним „сметлиштима” (slums), често упућује децу на просјачење и криминал, али управо рад „Образовање за Индију” преусмерава могућности ка позитивном исходу.

   

  Иако су услови рада у тим школама изутетно тешки, са великим бројем ученика у одељењу и оскудним ресурсима, наставници свакодневно користе своју креативност и сналажљивост како би приближили материјал који се учи својим ученицима и развили код њих жељу за сазнањем. Ентузијазам еду-лидера који су у програму „Образовање за Индију” је вредан сваке похвале – у оваквим условима и са оваквим препрекама, показало се да је наставник тај који прави разлику и да су деца сретна што имају прилику да им неко покаже пут ка знању. 

   

  Емотивна повезаност ученика и наставника се огледа и у томе што ученици еду-лидере зову „диди”(старија сестра) и „баја” (старији брат). 

  Основа те повезаности и блиског односа наставника и ученика усађена је у принципима колективног лидерства, који еду-лидери примењују у свом раду. А тај рад подразумева и подизање свести о значају образовања, како код деце тако и код њихових родитеља, старатеља и шире друштвене околине. На тај начин, еду-лидери оснажују децу да промене своју будућност и да изађу из оквира својих заједница као високообразовани млади људи.

  Венди Коп дели своје искуство са Фондацијом „Образовање за Србију”

  Највредније поклоне које су наше представнице донеле из Индије су искуство и идеје. Оснивачица мреже, Венди Коп, поделила је са нама свој пут од првог корака до успешне глобалне мреже. Обећала је велику подршку у процесу имплементације програма код нас, као и посету Србији. Поделили смо и ми са њом наша позитивна искуства са покретањем програма у Србији, великим бројем пријава за еду-лидере, као и значај конференције „Покретачи промена: Нове улоге у образовању” за видљивост програма у Србији. Кроз радионице које смо одржали за наставнике, отворен је канал комуникације између школа, наставника и Фондације „Образовање за Србију”. Кроз ту комуникацију и дебату која је покренута, тема образовања постаје централна, а запослени у образовању, као и они који би то волели да буду, добијају прилику да поделе своја искуства са другима, али и да пронађу саговорника и потпомогну сам рад Фондације. 

  Од локалних корена, до глобалних промена – Фондација „Образовање за Србију” као део глобалне мреже

  Представнице Фондације „Образовање за Србију” су кроз ову посету Индији имале прилику да уче од колега из „Образовање за Индију”, који већ 15 година успешно спроводе програм глобалне мреже „Образовање за све” у веома тешким и ограничавајућим условима. Упознавање са представницима других фондација је била прилика и да разменимо идеје за даљи развој и унапређење рада у Србији. 

  Образовање за све организује овакаве догађаје као вид подршке члановима мрежа и будућим партнерима и њихови представници су модерирали активности и усмеравали учеснике на решавање проблема кроз примере добре праксе које су поделили. Фондација „Образовање за Србију” је захвална на оваквој прилици за учење и развијање капацитета запослених и сигурни смо да је ово само једна од првих у низу посета партнерским организацијама мреже „Образовање за све”. 


  Будите и ви део Teach For Serbia заједнице

  Ако сте васпитач, учитељ, наставник или студент завршних година факултета, и желели бисте да напредујете, али осећате да вам треба подршка на том путу – придружите нам се! Teach For Serbia је место за ваш лични и професионални развој.

  Запратите нас на друштвеним мрежама за инспирацију, мотивацију и нова знања. Пратите хештегове #TeachForSerbia и #ObrazovanjezaSrbiju или се придружите нашем Viber каналу.

 • Покретачи промена: О Фондацији и програму на великој конференцији у Палати Србија

  Покретачи промена: О Фондацији и програму на великој конференцији у Палати Србија

  Успешно реализована конференција о финском образовању: Фондација „Образовање за Србију” поставила темеље нових улога у образовању

  У четвртак, 9. фебруара у прелепом здању Палате Србије, Фондација „Образовање за Србију” у сарадњи са Нордијском пословном алијансом, Финском амбасадом у Београду, Министарством просвете и Уникредит банком, реализовала је конференцију о финском образовању под називом „Покретачи промена: Нове улоге у образовању.”

  Стручност наставника је кључни елементи за покретање промена у образовању

  Конференције је окупила бројне представнике привреде, Министарства просвете и амбасадоре, као и наставнике из разних крајева Србије, одабране еду-менторе и еду-лидере двогодишњег менторског програма Фондације „Образовање за Србију”.

  Међу панел говорницима, гости Фондације „Образовање за Србију” били су:

  • Њ.Е. Кимо Лахдевирта, Фински амбасадор у Србији
  • Проф. др Ивица Радовић, Државни секретар у Министарству просвете
  • Проф. др Раимо Сало, Директор за глобална партнерства Универзитета Оулу (Финска)
  • Нерина Барбоса, Представница глобалне мреже „Образовање за све”
  • Никола Вулетић, Председник Управног одбора Уникредит банке у Србији
  • Ан-Марија Ћуковић, Референт за образовање, УНИЦЕФ
  • Ива Петровић, Извршна директорка Нордијске пословне алијансе

  Конференцију је затворила наша директорка, др Светлана Белић Малинић, која је кроз своје излагање, ставила фокус на значај образовања и улогу коју наставници имају за развој друштва, привреде и света око нас.

  Ова конференција је за вас, ова конференција је о вама, о вашем раду и о свему лепоме што радите у школама – рекла је Светлана у свом обраћању наставницима.

  Громогласним аплаузом од стране свих присутних подржан је и њен говор којим је истакла захвалност према наставницима, њиховом раду, ангажовању и труду који свакодневно чине.

  Како је неколико пута  истицала да су наставници лидери који доносе промене, покрећу промене, стварају лидере и иноваторе, Светлана је присутне представнике просвете позвала да се придруже мисији Фондације „Образовање за Србију” и створе промене кроз нове улоге у образовању.

  Наш глобални програм оснажује еду-лидере са интегритетом, који имају јаке корене и осећају велику повезаност са својом локалном културом и традицијом, да буду покретачи позитивних промена у образовању и да, кроз грађење колективног лидерства, помогну сваком детету да пронађе свој пут ка бољој будућности”, рекла је наша директорка Фондације.

  Конференција је била директно стримована из Палате Србије, а целокупан пренос, можете погледати на нашем YouTube каналу или линк испод текста. 

  Поклонили смо наставницима шест радионица  о принципима финског образовања

  Након успешно реализоване панел дискусије, на којој су наставници имали прилику директно да поразговарају са представницима Министарства просвете, амбасада и привреде, уследила су још два дана у оквиру којих је реализовано 6 интерактивних радионица за наставнике.

  Током првог радионичарског дана, у петак 10. фебруара, као водитељи радионица били су др Раимо Сало, др Светлана Белић Малинић и Јована Живковић. Том приликом наставници су имали прилику да сазнају шта краси фински систем образовања, како наставници у Финској приступају настави, али и да открију шта је образовање засновано на истраживању феномена, као и да спознају колико је позитивна психологија кључна за успех у васпитно-образовном процесу.

  Током другог радионичарског дана, у суботу 11. фебруара, наставници су јачали своје компетенције у погледу формалног оцењивања, детерминације наставног процеса кроз оквире стандарда наставе и Блумове таксономије, конгнитивних, афективних и психомоторних исхода. Такође, радионица је ставила фокус и на значај експерименталне наставе, и СТЕМ активног приступа. Водитељице радионице биле су др Светлана Белић Малинић, Јована Живковић и Александра Иконов.

  Конференција је наставницима дала знања, вештине и акредитовани сертификат

  Међу главним закључцима конференције истиче се важност поштовања индивидуалних разлика ученика, стављање фокуса на функционално знање, мењање оквира образовно-васпитног рада, те и улоге коју и наставници и ученици имају у погледу поучавања и спознаје знања.

  Свим уживо присутним колегама, Фондација „Образовање за Србију” обезбедила је акредитовани сертификат за стручно усавршавање ван установе, док су колеге које су конференцију пратиле онлајн, стекле право на сертификат за стручно усавршавање унутар установе.

   

  Тим Фондације „Образовање за Србију” реализацијом ове конференције отворио је циклус радионица о откривању тајне успеха финског образовања, те срдачно позивамо све наставнике, директоре и школе широм Србије да нам се јаве на имејл edu@teachforserbia.org уколико желе да у њиховим школама, градовима, општинама организујемо бесплатне обуке и предавања, те представимо рад Фондације.

  Ова конференција је за вас, ова конференција је о вама, о вашем раду и о свему лепоме што радите у школама.
  др Светлана Белић Малинић
  директорка Фондације „Образовање за Србију”

  Будите и ви део Teach For Serbia заједнице

  Ако сте васпитач, учитељ, наставник или студент завршних година факултета, и желели бисте да напредујете, али осећате да вам треба подршка на том путу – придружите нам се! Teach For Serbia је место за ваш лични и професионални развој.

  Запратите нас на друштвеним мрежама за инспирацију, мотивацију и нова знања. Пратите хештегове #TeachForSerbia и #ObrazovanjezaSrbiju или се придружите нашем Viber каналу.

 • Тајна финског образовања: О учењу

  Тајна финског образовања: О учењу

  Тајна финског образовања: О учењу

  Да ли сте се икада запитали шта се крије иза невероватног образовног система у Финској? Открићемо вам тајну! У овом чланку ћемо покрити најбоље аспекте финске педагогије и како вам она може помоћи у вашој учионици. Спремите се да научите нешто ново!

  Образовање у Финској не почива на учењу чињеница

  Фински образовни систем је подређен томе да помогне деци да науче како да уче  и да се забављају док то раде! Наставни план и програм је осмишљен тако да учење учини пријатним и да помогне ученицима да пронађу оно што воле да уче. Осим тога, наставници имају веома велико поверење читаве заједнице да раде оно што мисле да је најбоље за њихове ученике, тако да је окружење у учионици веома подстицајно. Уместо учења чињеница, ученици уче како да повезују ствари из стварног живота са научним концептима, како да пронађу креативна решења и алтернативне путеве до тог решења. Финци сматрају да је боље развијати компетенције за учење и сналажење у мору информација него велики број појединачних напамет научених чињеница. На пример, деца уче кроз експерименте како би искуствено могла да усвоје нова знања. За Финце је веома битно развијање демократског друштва, па се доношење смислених одлука подстиче од малих ногу, а аргументована дебата се користи за развијање ставова и здравог односа према ставовима других.

  Ученици у Финској воле да истражују концепте

  Фински образовни систем је посвећен томе да помогне ученицима да пронађу себе и открију своје капацитете кроз истраживање света који их окружује. Истражујући концепте, а не појединачне лекције или области, ученици разумеју ширу слику и повезују науке. Циљ оваквог приступа је стварање срећног и здравог друштва, тако да и наставници и родитељи подстичу ученике да активно учествују и заиста се укључе у своје образовање. Осим тога, финска влада обезбеђује одличан систем социјалне заштите који укључује бесплатну здравствену заштиту, дневни боравак и јавни превоз. На тај начин ученици се осећају безбедно, подржано и прихваћено. Не морају да раде оно што родитељи очекују од њих – могу да бирају каријеру коју желе. Зато су студенти у Финској тако срећни  могу да раде оно што воле!

  Образовање засновано на феномену инспирише тражење и истраживање

  Образовање засновано на истраживању феномена односи се на подстицање ученика да постављају питања и траже одговоре који ће их довести до праве сврхе и личног задовољства зато што су постигли нешто што је њима битно. Ради се о проналажењу сопственог пута до знања и дељењу тог знања са другима. Наставници охрабрују ученика да истражују оно што их интересује у вези са неком темом (феноменом), сагледају различите перспективе и отварају нове које их могу одвести у посве другом правцу. На пример, моја ученица је истраживала мора и океане, сазнала да на морском дну има велики број фосила, па је своје истраживање усмерила ка истраживању фосила у мору, начину на који су настали и опстали, као и на то шта нам ти фосили говоре о еволуцији.

  Ученици немају домаћи задатак, али сами читају и уче код куће

  У Финској, образовни систем је изграђен на поверењу, слободи и одговорности. Ученици се подстичу да сами читају код куће и ретко добијају домаћи задатак који је обавезан. Такође им се даје контрола да сами доносе одлуке о свом путу сазнања, да сами управљају својим пројектима и полажу тестове без временског ограничења и притиска. Није ни чудо што Финска има једну од највиших стопа писмености на свету! То је сјајан пример за друге земље. Поверење дато ученицима да преузму одговорност за сопствено учење је одличан начин да им помогнете да успеју и граде само себе.

  Ученици се не оцењују, већ су инспирисани да заволе учење

  Фински образовни систем је подређен подстицању љубави према учењу, а не само оцењивању знања ученика. Напредовање ученика не мери се само проценом постигнућа, већ и тиме колико су деца инспирисана да се баве стварима које воле и стварањем сопствени пут сазнања. То је циљ финског образовног система  да помогне ученицима да следе своје снове и учине учење пријатним искуством. Зато у нижим разредима уопште не постоје оцене. То не значи да ученици и родитељи не добијају повратну информацију о напретку, већ да тај напредак није означен оценом. Ученици се подстичу да раде што боље могу и без такмичења са другим ученицима, а циљ је да се оснаже и сами спознају своје капацитете. Другим речима, мали Финци уче како да се такмиче сами са собом, а не са другима. 

  Ученици се не рангирају – систем је меритократски – успех није одређен друштвеним статусом родитеља

  У Финској сви имају исту прилику да успеју – без обзира на све! Не постоји рангирање или академска селекција на крају образовног пута, и не постоји таква ствар као што је „академска елита“. Уместо тога, систем је заснован на поверењу, правичности и друштвеној једнакости, тако да сви имају једнаке шансе за успех. То је систем који охрабрује све да буду срећни и опуштени, а све је у изградњи снажног осећаја заједнице и поверења у систем.

  Школски систем је осмишљен тако да подстиче преузимање ризика и креативност

  Фински образовни систем има за циљ да помогне сваком детету да достигне свој пуни потенцијал. На наставнике се гледа као на водиче и менторе, а не као канале знања, а ученици се подстичу да се суоче са изазовима и буду одговорни за сопствено учење. Осим тога, нема стандардизованог тестирања или домаћег задатка – све је у срећи! Није ни чудо зашто је Финска једна од најсрећнијих земаља на свет

  Васпитачи, учитељи и наставници су лучоноше. Они покрећу промене, утичу на животе ученика и заједно са њима стварају бољу будућност за све нас. Управо због тога, Фондација „Образовање за Србију” жели да оснажи све паметне и талентоване младе људе да се посвете образовању деце, позитивно утичу на промене у школама, а самим тим и на читаво друштво.
  др Светлана Белић Малинић
  директорка Фондације „Образовање за Србију”

  Будите и ви део Teach For Serbia заједнице

  Ако сте васпитач, учитељ, наставник или студент завршних година факултета, и желели бисте да напредујете, али осећате да вам треба подршка на том путу – придружите нам се! Teach For Serbia је место за ваш лични и професионални развој.

  Запратите нас на друштвеним мрежама за инспирацију, мотивацију и нова знања. Пратите хештегове #TeachForSerbia и #ObrazovanjezaSrbiju или се придружите нашем Viber каналу.

 • Доброчинство у време даривања: Компаније које су подржале нашу Фондацију

  Доброчинство у време даривања: Компаније које су подржале нашу Фондацију

  Доброчинство у доба даривања: Компаније које су подржале нашу Фондацију

  Божић је празник давања и доброчинства. Уз велику подршку и несебичну донацију, наши доброчинитељи су нам омогућили да у Србију доведемо глобалну мрежу Teach For All и покренемо позитивне промене у образовању.

  Наши доброчинитељи

  Google for Nonprofits нам је обезбедио коришћење свог клауда за цео тим, а подршку нам је дао и у великом гранту за Google Ads, како бисмо могли да покренемо кампању подизања свести о значају образовања.

  Microsoft Nonprofits нам је омогућио коришћење Office 365 и приступ Nonprofit Hub-у где смо могли да научимо више о дигитализацији наше фондације у циљу веће видљивости и боље комуникације.

  Нордијска пословна алијанса нам је пружила подршку у организацији догађаја и унапређењу видљивости кроз смислене и сврсисходне активности. Чланови алијансе су препознали значај образовања као стуба друштва и компаса за развој и напредак.

  Уникредит банка је несебично подржала отварање наше фондације и покретање програма у Србији. Кроз пан-европско партнерство са Teach For All, Уникредит банка је ујединила седам земаља Европе у остваривању заједничког циља – да свако дете оствари своје могућности како бисмо заједно стварали бољу будућност.

  Васпитачи, учитељи и наставници су лучоноше. Они покрећу промене, утичу на животе ученика и заједно са њима стварају бољу будућност за све нас. Управо због тога, Фондација „Образовање за Србију” жели да оснажи све паметне и талентоване младе људе да се посвете образовању деце, позитивно утичу на промене у школама, а самим тим и на читаво друштво.
  др Светлана Белић Малинић
  директорка Фондације „Образовање за Србију”

  Улога доброчинитеља је веома значајна у развоју наше мисије да целоживотно учење постане део наше друштвене културе. Трудимо се да развијамо колективно лидерство у локалном контексту и стварамо инспиративну средину, у којој срећни ученици и срећни наставници уче једни од других.

  Желимо Србију у којој су и наставници и ученици оснажени да употребе трансформативну моћ образовања, покрену промене и остваре позитиван друштвени утицај како бисмо заједно створили бољу будућност Србије.

  Уколико и ти то желиш, постани део наше мреже и прикључи се покретању промена.

  Будите и ви део Teach For Serbia заједнице

  Ако сте васпитач, учитељ, наставник или студент завршних година факултета, и желели бисте да напредујете, али осећате да вам треба подршка на том путу – придружите нам се! Teach For Serbia је место за ваш лични и професионални развој.

  Запратите нас на друштвеним мрежама за инспирацију, мотивацију и нова знања. Пратите хештегове #TeachForSerbia и #ObrazovanjezaSrbiju или се придружите нашем Viber каналу.

 • Време даривања: Заједно за образовање

  Време даривања: Заједно за образовање

  Време даривања:
  ОМОГУЋИМО РЕАЛИЗАЦИЈУ КОНФЕРЕНЦИЈЕ О ФИНСКОМ ОБРАЗОВАЊУ ЗА НАСТАВНИКЕ ШИРОМ СРБИЈЕ

  Позивамо све покретаче промена у образовању да подрже реализацију конференције у вези са финским образовањем како би што више наставника из целе Србије могло да узме учешће. Уз подршку Catalyst Balkans, покренули смо нашу прву crowdfunding иницијативу на веб-сајту Donacije.rs.

  ОТКРИВАМО ТАЈНУ ФИНСКОГ УСПЕХА

  Конференција Покретачи промена: Нове улоге у образовању одржава се од 9. до 11. фебруара 2023. године у организацији Фондације „Образовање за Србију“, која је део глобалне мреже Teach For All. Кроз ову конференцију и пропратне радионице, које су бесплатне за све учеснике, желимо да повежемо друштвене карике и усмеримо енергију ка трансформацији образовања, како бисмо наставнике оснажили у покретању промена.
  Конференцију је подржало Министарство просвете, Финска амбасада и Нордијска пословна алијанса, а наша Фондација „Образовање за Србију“ позвала је познате финске стручњаке да пренесу тајну успеха финског образовања колегама у Србији. Гостујући предавачи ће бити и представници глобалне мреже Teach For All, који се залажу за пресудну улогу наставника у грађењу квалитетног образовања.

   

  Васпитачи, учитељи и наставници су лучоноше. Они покрећу промене, утичу на животе ученика и заједно са њима стварају бољу будућност за све нас. Управо због тога, Фондација „Образовање за Србију” жели да оснажи све паметне и талентоване младе људе да се посвете образовању деце, позитивно утичу на промене у школама, а самим тим и на читаво друштво.
  др Светлана Белић Малинић
  директорка Фондације „Образовање за Србију”

  ДЕЛИМО ЗНАЊЕ ШИРОМ СРБИЈЕ

  До сада је стигло више од 1500 пријава наставника, а очекујемо да ће се до почетка конференције пријавити још толико. Како је планирано да се конференција и пропратне радионице одрже уживо у Београду, желели бисмо да прикупимо додатна новчана средства која би била усмерена на реализацију ове конференције и радионица онлајн за све оне наставнике који нису у прилици да дођу у Београд. Тако бисмо знање поделили са колегама широм Србије и пружили шансу сваком наставнику да стекне корисна знања и практичне вештине на примерима најбољег образовног система на свету.

   

  ПОДРЖИТЕ ОБРАЗОВАЊЕ У СРБИЈИ

  Да би глас финских стручњака дошао до сваког наставника у Србији потребно нам је 200.000 РСД да бисмо ангажовали стриминиг техничаре и изнајмили техничку опрему за ливе-стриминг. Донирањем новчаних средстава у складу са вашим могућностима, дајете огромну подршку образовно-васпитном систему у Србији, а наставницима дајете огромно благо да уче од најбољих светских лидера и имена у свету образовања. Сваки наставник заслужује да чује добре примере из праксе, јер што више сазна, то је и већа шанса да ће сутра наша деца имати квалитетно образовање.

  Прикупљање новчаних средстава за обезбеђивања стриминг преноса конференције у вези са финским образовањем, коју организује Фондација „Образовање за Србију“.

  Укупно потребан буџет је 200.000 РСД и подразумева:
  • Ангажовање стриминг техничара
  • Изнајмљивање ливе-стриминг опреме

  Будите и ви део Teach For Serbia заједнице

  Ако сте васпитач, учитељ, наставник или студент завршних година факултета, и желели бисте да напредујете, али осећате да вам треба подршка на том путу – придружите нам се! Teach For Serbia је место за ваш лични и професионални развој.

  Запратите нас на друштвеним мрежама за инспирацију, мотивацију и нова знања. Пратите хештегове #TeachForSerbia и #ObrazovanjezaSrbiju или се придружите нашем Viber каналу.

 • Национални конкурс: Постани наш први еду-лидер и придружи се глобалној мрежи Teach For All

  Национални конкурс: Постани наш први еду-лидер и придружи се глобалној мрежи Teach For All

  Имаш лидерске вештине и желиш баш ТИ да донесеш промене у образовању? Пријави се за конкурс за еду-лидере!

  Фондација „Образовање за Србију” део је велике Teach For All мреже, која подржава и подстиче младе лидере, иноваторе и креаторе промена у образовању. Отварањем фондације у Србији, отворио се и велики национални конкурс где се тражиш баш ти! 

  Ако у теби живи жеља да унесеш промене у образовно-васпитни систем, да шириш идеју о значају просветитељства и целоживотног образовања, упоран си, одважан и храбар да смело носиш титулу националног еду-иноватора, ти си ТАЈ! ТЕБЕ чекамо!

  Шта ти доноси конкурс за еду-иноваторе?

  Јединствену прилику за раст! Лични и професионални раст! Као еду-лидер добићеш могућност да постанеш део педагошке елите која вреднује традиционалне вредности доброг знања и лепог понашања, а баш ти ћеш бити у прилици да иновираш наставну праксу кроз савремене методичке моделе и приступе. 

  Питаш се како то да постигнеш? Усавршавањем у нашем Институту за еду-иновације!

  Програм развоја и подршке нашим еду-лидерима траје две године. Током тог периода, сазнаћеш више о нашем Оквиру педагошких компетенција за колективно лидерстово (КОЛИД) и научићеш како да га примениш у свом раду у школи. Међутим, то није све. Оно најважније смо сачували за крај да ти кажемо!😀

  Након што развијеш своје педагошке и лидерске компетенције до савршенства, и кренеш да радиш у школи, наставићемо да ти дајемо велику подршку кроз менторски рад и коучинг. Имаћеш прилику да учествујеш у великом броју радионица, конференција и семинара, кроз које можеш да се развијаш професионално и наставиш да иновираш своју наставну праксу. 

  И оно најважније као наш еду-лидер добијаћеш и финансијску подршку на плату!

  Након две године рада у школи, можеш и даље да останеш у нашем програму, а можеш да постанеш и наш алумни, који ће наставити да сарађују са нама и другим еду-лидерима кроз инспиративне пројекте на локалном и националном нивоу.

  Свиђа ти се идеја? 😀

  Васпитачи, учитељи и наставници су лучоноше. Они покрећу промене, утичу на животе ученика и заједно са њима стварају бољу будућност за све нас. Управо због тога, Фондација „Образовање за Србију” жели да оснажи све паметне и талентоване младе људе да се посвете образовању деце, позитивно утичу на промене у школама, а самим тим и на читаво друштво.
  др Светлана Белић Малинић
  директорка Фондације „Образовање за Србију”

  Позив је отворен: Чекамо твоју пријаву!

  Од тренутка да званично и постанеш национални еду-лидер дели те се само неколико корака:

  1. Да припремиш пријаву.
  2. Да пошаљеш пријаву.
  3. Прођеш селекцију.

  И немој да се обесхрабриш. ТИ си еду-лидер! ТИ си тај кога тражимо! Чекамо те!

  1

  1. ПРИПРЕМАШ ДОКУМЕНТАЦИЈУ

   

  Припреми своју биографију, мотивационо писмо и препоруке. Скенирај диплому/дипломе ако их имаш или потврду са факултета да си на последњој години или апсолвент. 

  2

  2. ШАЉЕШ ПРИЈАВУ

   

  Пријави се преко наше платформе на линку испод и прикачи своју документацију. Ако си већ спремио/спремила сву документацију, пријава траје мање од 5 минута.

  3

  3. РАДИШ ОНЛАЈН ТЕСТ

   

  Уради онлајн тест компетенција и покажи све своје таленте. Питања уопште нису тешка и не треба да се припремаш јер тестирамо твоје вештине и компетенције. За тест ће ти бити потребно око 30 мин.

  4

  4. УЧЕСТВУЈЕШ У ПРВОМ КРУГУ ИНТЕРВЈУА

   

  Први круг интервјуа одржава се у року од две недеље, онлајн или у нашим просторијама. Ово је сјајна прилика да нам се представиш у најбољем светлу и убедиш нас да си баш ти наш еду-лидер.

  5

  5. УЧЕСТВУЈЕШ У ДРУГОМ КРУГУ ИНТЕРВЈУА

   

  Други круг интервјуа подразумева решавање разних проблема и ситуација. Желимо да видимо како се сналазиш и како размишљаш јер су то битни предуслови за еду-лидера.

  6

  6. ПОХАЂАШ ИНСТИТУТ

  ЗА ЕДУ-ИНОВАЦИЈЕ

  Најбољи кандидати похађају наш Институт за еду-иновације и спремају се за покретање промена. Током шест недеља, научићеш више о нашем Оквиру педагошких компетенција за колективно лидерство – КОЛИД.

  7

  7. ПОСТАЈЕШ ЕДУ-ЛИДЕР

   

  Потписујеш уговор на две године и започињеш свој пут еду-лидера у школама, уз нашу менторску подршку. Покрећеш позитивне промене у образовању и ствараш бољу и лепшу будућност.

  8

  8. ГРАДИМО МРЕЖУ

   

  Сви наши еду-лидери, сарадници и ученици постају део наше глобалне мреже покретача промена. Заједно градимо прилике за напредак и помажемо сваком детету да оставри све своје могућности.

  Кликни на икону и прочитај објашњење у средини.

  Будите и ви део Teach For Serbia заједнице

  Ако сте васпитач, учитељ, наставник или студент завршних година факултета, и желели бисте да напредујете, али осећате да вам треба подршка на том путу – придружите нам се! Teach For Serbia је место за ваш лични и професионални развој.

  Запратите нас на друштвеним мрежама за инспирацију, мотивацију и нова знања. Пратите хештегове #TeachForSerbia и #ObrazovanjezaSrbiju или се придружите нашем Viber каналу.

 • Гостовање директорке Фондација „Образовање за Србију” у емисији Magazin IN: Жена која образовањем мења лице Србије

  Гостовање директорке Фондација „Образовање за Србију” у емисији Magazin IN: Жена која образовањем мења лице Србије

  Образовни успеси као инспирација за развој и напредак друштва

  Докторка Светлана Белић Малинић, интернационални едукатор и образовни реформатор, током своје каријере може се похвалити бројним наградама и успесима. Поред тога што већ деценијама ради на развоју образовања, како домаћег, тако и интернационалног, Светлана је дуго година радила и као наставник, те потпуно оправдано у својој биографији носи неколико титула које су јединствене за едукаторе на светском нивоу, као што су: 

  • Акредитовани едукатор за Кембриџ програм за професионални развој наставника,
  • Сертификовани Гугл едукатор,
  • Члан Кембриџ тима за унапређење међународних испита,
  • Добитник награде „International House” за педагошка истраживања,
  • Финалиста такмичења за светску награду „Најбољи наставник 21. века”, коју додељује Pearson, једна од најпознатијих образовних институција на свету.

  Да је образовање важна карика за развој друштва на свим нивоима, говори и чињеница што се о образовању све гласније говори на бројним економских и привредним форумима широм света. Значај повезнице образовања и привреде, увидела је и докторка Белић Малинић, која је добила ту част да у Србији отвори Фондацију „Образовање за Србију” под окриљем велике интернационалне мреже наставника Teach For All.

  То је још један у низу њених успеха и залагања у погледу јачања свих карика образовно-васпитног система. На питање водитељке, Сање Маринковић, шта јој је било најтеже, Светлана је одговорила:

  Најтеже ми је било да задржим сјај у оку. Остати своја, остати верна својим вредностима, свом интегритету, вратити се Србији и дати Србији то знање… Мислим да је за мене било најтеже да останем доследна својим коренима, својој култури, својој породици…
  др Светлана Белић Малинић
  директорка Фондације „Образовање за Србију”

  У емисији Magazin IN, Светлана је истакла:
  „Целоживотно образовање је императив успеха!”

  Гостујући у емисији Magazin IN, др Белић Малинић, говорила је о значају образовања и професионалног развоја наставника. Уједно дотакла се и теме мотивације младих да у образовном систему нађу подршку за даљи развој, усавршавање и напредак. Значајан фокус ставила је на целоживотно образовања, које успева да одговори на све изазове 21. века, донесе наставницима, младима и ученицима самопоуздање и неопходне компетенције.

  Такође, истакла је и неопходност промене образовног-васпитног система поучавања, стављајући ученика у улогу носиоца наставног процеса, а наставника у улогу модератора и дидактичко-методичког режисера наставе.

  Да ниједна промена не долази одједном, већ системски, стратегијски и смислено, најбоље показује и кроз активности Фондације „Образовање за Србију”, која је недавно отворила програм двогодишње подршке и стипендирања еду-иноватора. Програм има за циљ да награди и оснажи младе, ентузијастичне и способне људе, да постану део педагошке елите која вреднује традиционалне вредности доброг знања и лепог понашања, али и да иновирају наставну праксу кроз савремене методичке моделе и приступе. 

  Значајну подршку на овом путу Фондација „Образовање за Србију” добила је и од стране Министарства просвете, потписивањем Меморандума о разумевању.  О важности ове сарадње, Светлана истиче:

  Васпитачи, учитељи и наставници су лучоноше. Они покрећу промене, утичу на животе ученика и заједно са њима стварају бољу будућност за све нас. Управо због тога, Фондација „Образовање за Србију” жели да оснажи све паметне и талентоване младе људе да се посвете образовању деце, позитивно утичу на промене у школама, а самим тим и на читаво друштво.
  др Светлана Белић Малинић
  директорка Фондације „Образовање за Србију”

  Будите и ви део Teach For Serbia заједнице

  Ако сте васпитач, учитељ, наставник или студент завршних година факултета, и желели бисте да напредујете, али осећате да вам треба подршка на том путу – придружите нам се! Teach For Serbia је место за ваш лични и професионални развој.

  Запратите нас на друштвеним мрежама за инспирацију, мотивацију и нова знања. Пратите хештегове #TeachForSerbia и #ObrazovanjezaSrbiju или се придружите нашем Viber каналу.

 • Титула вредна поштовања: Наша директорка постала је званична Cambridge Assessment Network амбасадорка

  Титула вредна поштовања: Наша директорка постала је званична Cambridge Assessment Network амбасадорка

  Титула вредна поштовања: Наша директорка постала је званична Cambridge Assessment Network амбасадорка

  Cambridge Assessment мрежа окупља значајна образовна имена са циљем да на више нивоа оснаже систем оцењивања међународних Cambridge тестова. Суштина рада ове заједнице је да сакупе сјајне идеја из свих крајева света и унапреде начин оцењивања, те обезбеде јасноћу и самопоуздање, коректност и релевантност. Самим тим и подршку, мотивацију и снагу како наставницима и деци током процеса оцењивања. 

  Бити међу амбсадорима и званичницима Cambridge Assessment мрежа сан је свих међународних едукатора, а част и задовољство да се нађе међу њима добила је докторка међународног образовања, др Светлана Белић Малинић, директорка Фондација „Образовање за Србију”.

  Светлана је једини представник са Балкана и једини едукатор који припада овој заједници професионалаца.

  Упознајте нашу директорку и њену мисију!

  Др Светлана Белић Малинић је међународна лидерка, која више од 20 година инспирише наставнике да експериментишу са новим приступима подучавању, истовремено успешно обликује образовне трендове у региону, али и шире, те кроз учешће на бројним образовним догађајима у земљи и свету шири идеју о иновација на многим нивоима. 

  Она је и водитељка програма за Cambridge International Professional Development Qualifications, стручњакиња за Cambridge Assessment и чланица мреже The Cambridge Panel. 

  Као извршна директорка Фондације „Образовање за Србију”, која је део Teach For All мреже, и глобална директорка за образовање у Educate International, Светлана је посвећена трансформацији образовног пејзажа и начина мишљања, оснажујући наставнике да моделују своју педагогију кроз креативност и различите алате за формативно оцењивање. 

  Оцењивање треба да инспирише и ученике и наставнике да заједно проуче метакогницију, истраже креативност и пробуде неуротрансмитере како би обликовали своју криву учења. Таква промена у тумачењу процеса сазнања омогућава да се провера постигнућа не користи само ЗА учење већ и КАО учење.
  др Светлана Белић Малинић
  директорка Фондације „Образовање за Србију”

  Званичан пост представљања наше директорке на LinkedIn профилу Cambridge Assessment мреже, можете погледати овде.

  Уколико желите да се придружите Светлани у мисији ширења добрих идеја, запратите је на званичном LinkedIn профилу, доступним овде.

  Пронађите и ви своју искру на путу иновација и промена! Будите лидер промена! 

  Будите и ви део Teach For Serbia заједнице

  Ако сте васпитач, учитељ, наставник или студент завршних година факултета, и желели бисте да напредујете, али осећате да вам треба подршка на том путу – придружите нам се! Teach For Serbia је место за ваш лични и професионални развој.

  Запратите нас на друштвеним мрежама за инспирацију, мотивацију и нова знања. Пратите хештегове #TeachForSerbia и #ObrazovanjezaSrbiju или се придружите нашем Viber каналу.

 • Ново доба за акредитиве у образовању: Учити или не учити, питање је сад!

  Ново доба за акредитиве у образовању: Учити или не учити, питање је сад!

  Ново доба за креденцијале у образовању: Учити или не учити, питање је сад!

  Као и многи од вас, образовала сам се „праволинијски”: завршила сам основну и средњу школу, уписала факултет, дипломирала… Нисам ни слутила да ће се знање које сам поседовала тада и моје данашње знање толико разликовати. Са дистанце од више од 20 година, могу да кажем да ме факултет није припремио за брзи, турбулентни стил живота 21. века, где је стицање новог знања упоредо са прилагођавањем новом радном окружењу питање опстанка у професионалном свету.

  Лако је допустити да нас прогута темпо промена модерног света и неизвесност тога шта нам будућност носи, шта ће послови постати и ко ће моћи да их добије. Из природe промена које се одвијају на пољима технологије, економије и целокупног друштва следи да смо толико преплављени нивоом промена да нам преостаје само да идемо у корак са њима и покушавамо да их преусмеримо пре него да их игноришемо.

  Циљ образовања 21. века јесте нас припреми да успемо у свету у коме половина послова које ћемо потенцијално имати током развоја својих каријера још увек не постоји.

  Да пробамо обрнуто: Хоћемо ли академским путем возити у другом смеру?

  Четврта индустријска револуција донела је технолошке играчке и дигиталне алате, кроз које примењујемо не само педагошке праксе, него и утабане стазе стицања креденцијала. Ученици новог доба неће мерити своју факултетску диплому у односу на свој посао него обратно – процењиваће своја интересовања, таленте, склоности и преференције, пронаћи ће посао који ће одговарати њиховим вештинама и око тога ткати знање које се директно односи на тај посао.

  Поврх тога, сви нови послови који ће се појавити у годинама које долазе без сумње ће захтевати комбинацију данас незамисливих вештина и знања. Нажалост, наш тренутни образовни систем није у стању да подржи развој потребних капацитета, што је врло лоша вест за Образовање 4.0, поготово кад је реч о спремности наставника за нови поглед на педагогију, нови облик плана и програма и нове начине процене компетенција. Наставници свакако обликују будућност, али је неопходно да буду у стању да се од нечега одуче и да нешто изнова науче како би могли да одговоре на нове трендове.

  Знање на цени: отворене значке, микрокреденцијали и лични образовни налози

  Док напредују пут нове културе учења, која је постала двосмерна размена и прилика да се гради на нечему, а не само унутар нечега, и ученици и наставници стицаће своје „чинове” и добијати тзв. отворене значке као дигиталне потврде корака које су прешли на свом академском путу. То би сведочило о компетенцијама стеченим у неформалном образовном контексту, које је могуће потврдити кроз акредитоване платформе.

  Универзитетски креденцијали били би осмишљени тако да задовоље потребе ученика и студената, који би креирали сопствене путеве учења кроз мобилност и бодове који би били временски прилагодљиви, уместо ограничени на семестре и број похађаних предавања. Интердисциплинарност и учење засновано на феноменима почивали би на микрокреденцијалима, који би се прикупљали током каријере.

  Коаутор књиге Нова култура учења: Неговање имагинације за свет константних промена, Џона Силија Брауна, објашњава да би посао универзитета у ери експоненцијалних промена, уместо на преношење знања, требало да буде усмерен првенствено на обезбеђивање приступа најновијим знањима преко дигиталних платформи, развој вештина кроз менторство и, потом, урањање у ситуације које испитују и померају границе тренутног знања и постојеће праксе.

  У таквом окружењу, сваки ученик креираће сопствени налог учења, који ће поткрепљивати раст и развој одговарајућим доказима. Другим речима, људи ће моћи да прилагођавају сопствено учење како буду напредовали кроз своју каријеру, и бирају едукативне програме који су релевантни, корисни и применљиви у њиховом радном контексту.

  Најновије политике ЕУ усмерене су ка томе да оснаже наставнике кроз пилот пројекте као што су Еразмус академије за наставнике и Хабови за дигитално образовање, да инспиришу научнике кроз Алијансе за иновацију, охрабре оснивање стартап компанија кроз Удружења за знање и иновацију Европског института за иновације и технологију, и покрену друге заинтересоване стране ка Индустријској револуцији 5.0. За то су потребни отворен ум и слободна машта да нас вину на нови ниво мишљења и деловања.

  Јесмо ли спремни?

  Циљ образовања 21. века јесте нас припреми да успемо у свету у коме половина послова које ћемо потенцијално имати током развоја својих каријера још увек не постоји.
  др Светлана Белић Малинић
  директорка Фондације „Образовање за Србију”

  Будите и ви део Teach For Serbia заједнице

  Ако сте васпитач, учитељ, наставник или студент завршних година факултета, и желели бисте да напредујете, али осећате да вам треба подршка на том путу – придружите нам се! Teach For Serbia је место за ваш лични и професионални развој.

  Запратите нас на друштвеним мрежама за инспирацију, мотивацију и нова знања. Пратите хештегове #TeachForSerbia и #ObrazovanjezaSrbiju или се придружите нашем Viber каналу.